“Artık Avrupa ile yarışacağız”

Türkiye’nin en modern et entegre tesisi Konya’da bulunuyor. Akşeker Et Entegre Tesisi’nden çıkan hayvansal ürünler, dünyanın 4 bir yanına ihraç ediliyor. Hayvancılık sektörü hızla sanayileşirken, Avrupa sanayisi ile boy ölçüşecek şekilde dizayn edilen yen


Konya’da hayvancılık sektörü her geçen yıl daha da büyüyor. Bu büyüme kapsamında şehre önemli yatırımlar geliyor. Sektör hızla sanayileşme yoluna girerken, Türkiye’nin en modern ve halka açık tek et entegre tesisi de Konya’da hizmet veriyor. Akşeker Group, Konya’ya kazandırdığı modern et entegre tesisi ile ülkeye önemli bir ekonomik girdi sağlıyor. Çünkü neredeyse, Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Latin Amerika’ya kadar dünyanın 4 bir yanına ürün ihraç ediyor. Akşeker tarafından tüm gıda endüstrisinin standartlarına uygun ve hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen doğal sosis – sucuk kılıfları, iç yağı, et yağı ve böbrek yağı profesyonel sosis – sucuk imalatçıları tarafından hem yurtiçinde hem de yurtdışında tercih ediliyor. Ayrıca ürün yelpazesinde, sabun ve hayvan yemi için erimiş yağ, kokoreç, köpek maması ve ham deri de bulunuyor. Konya, Adana, Gaziantep, İstanbul, Karaman, Nevşehir, Denizli, Antalya, Kayseri ve Bursa illerinde faaliyet gösteren ve toplam 13 tesisi ile hizmet veren Akşeker Group, toplamda 2 bin 500 personel çalıştırıyor. Akşeker, 5 yıl içerisinde büyük bir marka haline gelmeyi hedeflerken, yeni yatırımların planını da şimdiden yapıyor.

Akşeker Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şeker, kısa sürede yakaladıkları başarının sırrını, Konya’ya kazandırdıkları dev tesisi, sektörlerini ve sorunlarını Yeni Meram’a anlattı. Sektörü çok iyi tanıyan ve analiz eden Ali Şeker, Türkiye’den Etiyoplıların tanıdığı tek işadamı olarak da biliniyor. Geri kalmış ülkeler sınıfında yer alan Etiyopya insanından etkilenerek ülkeye yatırım yapan ve orada 3 bin kişiye iş imkânı sağlayan başarılı işadamı Ali Şeker, Türkiye’de ve dünyada önemli markalar ile ticaret yapıyor. Yatırımlarını, devletten teşvik almadan kendi öz sermayesi ile gerçekleştiren Ali Şeker, sektörde öncü işadamlarından biri haline geliyor. Akşeker Et Entegre Tesisi, kapılarını Yeni Meram’a açtı. Ali Şeker, Yeni Meram’a samimi açıklamalarda bulunarak, yeni tesislerini anlattı.

“ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİM”

Erzurum’da çocukluk yıllarımda bağırsak ve deri işi ile uğraşan bir ustanın yanında çalıştım. Askerden döndükten sonra mesleğin ince noktalarını öğrendim. İzmir’de bir firmadan teklif aldım. İzmir’e gittim ama o işim olmadı. Ne yapacağımız noktasında kara kara düşünürken Konya’dan bir firmadan iş teklifi aldım. Benim için yolun başlangıcı Konya oldu.1989 yılında Konya’ya geldik. İş hayatına atıldık. Sektörü çok iyi bilen ve çekirdekten yetişen biriyim. Avrupa ülkeleri ile çok çalıştık.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Akşeker’in yatırımları inşallah durmayacak. Bundan sonra da yatırımlarımız hızla devam edecek. Türkiye’de hep ilkleri gerçekleştirdik. İlk defa modern sistem ile donatılmış dev tesisleri Türkiye’mize kazandırıyoruz. Gaziantep tesisimiz, inşallah Mayıs ayında açılacak. Ereğli ilçemizde de önemli bir yatırım düşünüyoruz. Konya ve başka illerimizde yatırımlarımız devam edecek. Hedefimiz 5 yıl içerisinde büyük bir marka haline gelmek. Konya’ya gerçekten kaliteyi ve modern sistemi getirdik.

“HALKA AÇIK TEK TESİS”

Konya’ya yaptığımız yatırım, çevreye duyarlı bir yatırımdır. Akşeker olarak çevreye son derece saygılıyız. Atıkların hepsini, geri dönüşüme gönderiyoruz. Sistemli bir yatırım oldu. Türkiye’de böyle bir tesis yok. Türkiye’nin en modern tesisidir. Hem tavuk kesimhanesi ve normal kesimhane hem de rendelik sisteminin bulunduğu Türkiye’de tek bir tesis var. Fakat bu firma fazla üretim yapmıyor ve halka açık değil. Fakat bizim tesisimiz hem bu özellikleri taşıdığı gibi hem de halka açıktır. Türkiye’de halka hizmet eden bir tesis Türkiye’de yok. Sadece bizim tesisimiz var. Dışarıdan bir vatandaş tesisimizden hizmet alabilir. Ayrıca tesisimizde her şey şeffaftır. Kasaplarımız tesisimize gelip, elini değmeden son teknoloji ile paketli olarak ürününü alabilir.

HİJYENDE SON TEKNOLOJİ

Biz burada öyle bir sistem yaptık ki; örneğin kasaplarımızın parçalama tesisi yok. Büyükbaş hayvanını kestiğinde ya işyerinde parçalıyor ya da parçalama yapan yerler ile anlaşıyor. Kasabımız tesisimizde kesimini yaptırıp, parçalamasını, vakumlu, kutulu halde işyerine götürecek şekilde bir entegre sistemimiz var. Burada taşıma işini, soğuk zinciri ve hijyeni sağlamak, bakteri üremesini engellemek için ayrı ayrı ekipler oluşturuldu. Bunların hepsi ayrı bir sistem ve yatırımdır. Ayrıca, tesisimizde besiciyi çok koruyan önlemler alındı. Besicilerimiz kesimhanelerde çok sıkıntı çektiler. Kesimin başından, hayvanın tartıldığı yere kadar besicilerimiz ürünü izleyebiliyor. Ve de işyerinden veya evinden internet üzerinden izleyebilir. Kurmuş olduğumuz sistem, Avrupa’nın ileri teknoloji sistemidir. Hijyen konusunda son teknolojiyi kullandık. Yani eti kirletmemek için hiçbir yatırımdan kaçmadık. Ayrıca bakterinin önüne geçmek için de robotik yükleme sistemi kurduk. Etin raf ömrünü uzaktık ve fire olayını azalttık. İddia ediyoruz, tesisimizde kesilen etin raf ömrü 13-14 gündür.

KONYA’DA BİR İLK

Konya’da ciddi bir tavuk üretimi var ama kesimhanesi yoktu. Biz Konya’ya tavuk kesimhanesini de kazandırdık. Burada kapasitemiz saatte 3 bin tavuktur. Bu tür tesislerin en büyük sorunu atıktır. Atıkların ekonomiye dönüşmesi ve katma değer sağlaması gerekiyor. Ve de bunu çevreyi kirletmeden yapabilmesi çok önemlidir. Çok büyük bir arıtma tesisimiz var. Çevreye zarar vermeden atıkları ekonomiye kazandırıyoruz. Kemik ve hayvan atıkları boşa gitmiyor. Eğer ki bu tesisler yapılmasa, bu saydıklarımın hepsi çöp olarak nitelendirilecekti. Bunların hepsi, yılların tecrübesinin yansımasıdır.

DÜNYANIN 4 BİR YANINA İHRACAT

İhracatta bulunduğumuz ülke yelpazemiz çok geniş.  Brezilya’dan, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa ülkelerinden, Kongo, Gine ve Batı Afrika ülkeleri bizim ticaret yaptığımız ülkelerdir. Konya’ya kazandığımız modern tesisimizin projesi 7 yıl önce çizildi. Temeli ise 2013 yılında atıldı. Kısa zamanda Konya’da vergi rekortmenleri arasında ilk 10’da yer aldık. Başarımızın sırrı, doğru bir ekip ile çalışmaktır. Sektörü iyi tanıyarak, verimli çalışmayı hep hedef seçtik. Bizim bu sektöre çok büyük faydalarımızın olduğunu düşünüyoruz.

“HAYVANCILIK SANAYİLEŞİYOR”

Türkiye’de hayvancılık sektöründe hep işin kolayına kaçılmıştır. Avrupa’nın gerisindeyiz şuan. Sektörde rastgele işler yapıldığı için de başarı yakalanamamış. Mahalle içerisine kesimhane açılmış, orada insanlar rahatsız edilmiş, sağlık ve düzenli çalışmalar yapılmamış. Biz, yoğun bir ar-ge çalışması yaptık ve bunları da tesisimizde uyguladık. Fakat sadece bizimle olmuyor. Genel olarak yayılması gerekiyor. Artık hayvancılık sanayileşiyor.

KONYA’NIN ÖNÜ AÇIK

Sektörümüzle ilgili Konya’nın çok iyi bir pazarı var. Konya için Türkiye’nin hayvancılık merkezi diyebiliriz. Konya, birçok büyük tesisi kaldırabilecek kapasitedir. Konya her bölgeye yakın bir ildir. Konya artık canlı hayvanın merkezi oldu. Çok büyük bir pazarı var. Hayvancılık, dünya genelinde devlet destekli bir sistem ile yürüyor. Devletimiz de sektörümüzü desteklemeli. Sektörümüzün kontrol altına alınmasını istiyoruz. Sektörün, merdiven altlarından kurtarılması gerekiliyor. Kaçak kesimlerin de önüne geçilmesini istiyoruz. Tesislerde, arıtma olacak, çevreyi kirletmeyecek ve ete mikrop bulaştırmayacak. Bu artık genel olarak yayılmalı. Devlet de bunu istiyor zaten. Devlet, bu uygulamaları yapmayan işletmelerin takibini yapmalıdır.

100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’deki yatırımlarımız 100 milyon doları buldu. Konya’ya çok önemli bir tesis kazandırdık. Afrika’da sektörümüzde 1 numarayız. Orta Asya’da bir numarayız. Polonya’da 1 numarayız. Türkiye’de de tesis olarak 1 numarayız. Etiyopya’da 3 bin kişiye iş imkânı sağladık. Etiyopyalılar, barakalarda yaşayan ama hep mutlu olan insanlardır. Ben de onlarla birlikte barakada kaldım. Dürüst insanlar, Etiyopyalıları çok sevdim. Çok dualarını aldım. Türk bayrağını gururla dalgalandırdım. O ülkeye gidildiğinde, “Siz Ali Şeker gibi bir yatırımcı mısınız?” diye sorarlar. Tesisimizde tüm hayvansal ürünleri işliyoruz. Türkiye’nin en büyük firmaları ile çalışıyoruz. Türkiye’de tesislerimizde toplamda 2 bin 500 personelimiz çalışıyor. Konya tesisimiz, 86 bin metre karedir. Çok büyük yatırımlar da planlıyoruz. Salih KÖPRÜLÜ

YENİ MERAM: http://www.yenimeram.com.tr/artik-avrupa-ile-yarisacagiz-99011.htm